duminică, 1 februarie 2015

Coaxialul

De obicei, incarc in masina cablul fara prea multa atentie. Am tocat multe mii de metri fara nicio problema, dar o intamplare de saptamana trecuta imi va trezi mereu atentia.
Mergeam la o instalare. Am aruncat o privire la materiale si cum coaxialul era pe terminate (doar cateva resturi), mai iau o rola pentru siguranta. Dupa orientarea antenei, pentru ca eram in criza de timp, folosesc direct rola. Pozez cablul, pornesc receptorul. Semnal zero. Verific cu satfinderul, acelasi lucru. Tronsonul de cablu folosit avea niste umflaturi, asa ca mai tai o bucata, 15 m. Bucata asta pare in regula, dar semnalul nu apare. Concluzia e clara: cablul cu probleme. Folosesc in graba unul din resturile rolelor anterioare mai mic cu 2,5 m, verific semnalul la capat si cum totul este in regula schimb pozarea pentru a reface traseul necesar.
Sigur, beneficiarul a fost foarte mirat cand tot taiam cablu... Probabil credea ca-m gresit masuratoarea. ;-)
Analizand cu atentie rola de cablu este limpede ca este rebut total. Tresa si firul central au continuitate dar si scurtcircuit intre ele.
Am adaugat aici si trei poze care va sunt de ajutor in verificarea si identificarea rapida a defectelor fara sa fie necesat un instrument de masura electric.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu